ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 11, 2011

Ventilatia casei si izolatia cu polistiren

zolarea termica este obligatorie la proiectele de case noi, iar în ultimii ani a devenit o prioritate și la construcțiile vechi. Pentru clădirile rezidențiale, case, blocuri, cele mai comune mijloace de termoizolare sunt placarea pereților cu polistiren (extrudat sau expandat) și montarea de tâmplărie etanșă (cu chedere de cauciuc) cu geam termopan. Un pic de teorie asupra principiului care stă la baza termoizolării.  O termoizolare bună înseamnă un transfer cât mai redus de căldură. Transferul de căldură se realizează în cazul unei locuințe prin trei feluri:
  • conducție termică prin pereți, acoperiș, ferestre – din acest motiv izolam peretii si folosim profile de PVC cu n-spe camere sau profile de aluminiu cu rupere termica;
  • radiație termică, în special prin ferestre (între foile de geam) – iar, ca sa avem pierderi cat mai, mici folosim geamuri Low-E;
  • schimb efectiv de mase de aer între interior și exterior – iar,  ca sa impiedicam transferul de aer,  avem o serie de garnituri si chedere la usi si la geamuri.
Imaginati-va prin absurd, o casa cu pereti izolati cu 50cm de polistiren, cu 3 randuri de geamuri termopan triple, cu garnituri perfecte la usi si la geamuri.
Este aceasta casa bine izolata?
Evident ca da! Este chiar o casa pasiva, adica  se poate obtine un mediu cu temperatura confortabila fara sa avem un sistem de incalzire  (caldura produsa in interior de oameni, becuri, diverse electrocasnice este suficienta).

Este aceasta o solutie pentru o casa de locuit?
Nu, desi vom obtine o casa perfect izolata, aceasta este si foarte etansa, deoarece nu avem  ventilatie. Cu alte cuvinte, este vitala asigurarea unei atmosfere interioare de calitate, printr-un aport periodic de aer proaspat.

Centrala de Ventilatie
Centrala de ventilatie cu schimbator de caldura
Cum se face ventilatia?
Cel mai simplu mod: Deschidem geamul! Pentru durata scurta, dar des, indiferent de cat de frig (sau cald) este afara; din pacate, concomitent cu ventilatia se produc si pierderi substantiale de caldura pe care am incercat cu atata truda sa o pastram.
Un mod mai complicat, dar mai eficient  este cu o centrala de ventilatie cu schimbator de caldura.  Aceasta produce schimbul de aer intre interior si exterior, dar face si un schimb de caldura intre cele doua fluxuri de aer (vezi imagine; adica ne folosim de caldura aerului uzat care va fi evacuat pentru a incalzi aerul proaspat introdus de afara). Evident ca transferul de caldura prin centrala de ventilatie nu va fi complet si vor exista niste pierderi de caldura, randamentul centralei fiind maxim 80%. Cu toate acestea, pierderile de caldura vor fi mult mai mici decat in cazul ventilarii prin deschiderea geamului
Concluzii:
O casa bine izolata si etansa este predispusa la condens in interior, daca nu are parte de o ventilatie suficienta. Pur si simplu umiditatea degajata in urma locuirii (aer expirat de oameni, gatit, spalat, etc.) este captiva in interior si in lipsa ventilarii, creste pana la valori unde condenseaza si pe suprafete care sunt doar cu cateva grade mai reci decat temperatura aerului interior. Fenomenul descris se poate petrece la orice casa izolata cu polistiren, dar apare cu precadere la casele la care prin tehnologia de constructie se obtine o etansare foarte buna – ex. ICF’s Amvic, Isoteq, Isorast, Argisol, etc.
Din pacate, umiditatea este doar varful aisbergului. In realitate, umiditatea, condensul, mucegaiul, sunt doar semnele exterioare ale unui aer inchis, viciat.  Daca avem o casa bine izolata si etansa si nu o ventilam,   vom respira un aer puternic viciat, iar daca o ventilam doar prin deschiderea geamului, vom pierde caldura.
O casa eficienta termic si totodata ventilata, are nevoie de un sistem de ventilatie.
Casa pasiva, promovata de catre  vanzatorii/producatori de ICF’s (Amvic, Isoteq, Isorast, Argisol, etc.), este un MIT atata vreme cat NU este insotita de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura.
P.S.
Este adevarat ca o placare a peretilor cu materiale permeabile pentru aer si vaporii de apa, cum ar fi placile de vata minerala, va permite un transfer de aer prin pereti (poate ati auzit expresia respira peretii, sau despre polistiren ca nu este bun, deoarece nu respira). Dupa parerea mea (nu am vazut un studiu care sa-mi demonstreze contrariul), cantitatea de aer transferata prin pereti nu este suficienta pentru a mentine o calitate buna a atmosferei interioare, cu toate ca umiditatea relativa la interior este mai scazuta decat in cazul “izolarii etanse”. In plus, exista si alte dezavantaje cum ar fi pretul si sensibilitatea la apa (prin umezire, vata minerala isi diminueaza radical proprietatile de izloare termica).

Vrei un proiect ieftin ca sa economisesti bani?

N-am mai scris nimic de foarte mult timp. As vrea insa sa sparg gheata pe anul asta cu un post nou despre partea de proiectare a unei case si cat de importanta cred eu ca este ea in economia constructiei.
Atunci cand nu stii nimic despre cum sa-ti construiesti o casa, incepi sa te documentezi. Iar primul lucru pe care vrei sa-l afli este pretul constructiei. Numai ca fara un proiect este ca si cum ai vrea sa stii cat te costa sa-ti cumperi masina, fara sa stii ce model vrei. Exista un pret estimat pentru metrul patrat construit, insa el poate diferi, in functie de calitatea si cantitatea materialelor din proiect. Cu cat proiectul este mai complet, cu atat estimarile de orice natura privind constructia vor fi mai exacte.
Greseala cea mai mare este aceea ca foarte multi considera proiectul casei prea putin important. De fiecare data cand prietenii imi cer un sfat despre pretul casei pe care si-o doresc, cer detalii despre proiect, pentru a-mi face o parere, si aproape mereu mi se raspunde la modul: “proiectul este unul normal, nimic iesit din comun… am vazut unul care ne place la cineva si o sa vorbim cu el”.
Am prieteni care in ciuda sfaturilor mele de a plati un proiect la care arhitectii sa lucreze bazandu-se pe forma si pozitionarea terenului, dar si pe ceea ce-si doresc ei ca viitori proprietari de la casa, au preferat sa dea 1000 – 1500 de lei pe cateva planse ale unui proiect deja facut pentru altcineva. Normal ca marea parte a proiectelor de acest fel sunt incomplete si lipsite de detalii de executie foarte importante. Mai mult, te poti trezi cu spatii vitrate foarte mari pozitionate catre nord sau catre vecinatati spre care ar fi trebuit sa fie asezate geamurile de la baie. Asta nu aduce decat disconfort, plus multi bani si nervi consumati.
Da, un proiect muncit de la zero este mai scump si poate dura ceva timp pana se realizeaza, insa este ultimul lucru la care trebuie sa te gandesti daca vrei sa scutesti bani construindu-ti casa bine. Din pacate insa, priectul trebuie platit la inceput si de obicei costurile de proiectare nu sunt luate de multi in calcul atunci cand isi bugeteaza cheltuielile, de aici si tendinta de a plati cat mai putin pe proiect, pentru a ramane in interiorul unui buget stabilit eronat, care oricum va fi cu mult depasit. De multe ori TOCMAI din lipsa unui proiect bine pus la punct.

new

new

Autorizarea site-urilor pentru afişarea de anunţuri

Autorizarea site-urilor pentru afişarea de anunţuri

Guns N' Roses - Dead Horse

miercuri, februarie 09, 2011





Dan Erceanu


Dan Erceanu

joi, februarie 03, 2011

Pereti usori

Peretii de gipscarton sau, in limbaj popular, Rigips (nume care de fapt desemneaza unul din producatorii de sisteme de pereti de gips carton) sunt solutia cea mai intalnita pentru rezolvarea compartimentarilor fara rol structural. Cu toate acestea, am intalnit clienti care resping categoric solutia de realizare a compartimentarilor cu pereti de gips carton.

Motivele pentru care unii oameni evita rigips-ul sunt foarte variate si de multe ori au la baza neintelegeri sau abordari superficiale ale detaliilor sau tehnologiei de executie. Iata cateva dintre ele:
# Senzatia de lipsa de soliditate, alimentata in principal de senzatia de gol pe care o ai daca lovesti in perete. Peretele suna a gol pentru ca are un spatiu gol in interior! Cu toate acestea peretele este suficient de rezistent. Eu personal nu am auzit de a avarierea unui perete de rigips, corect executat, provocata din rezemarea sau chiar din impingerea voluntara in perete.
# Izolarea fonica insuficienta. Tehnologia pe care ”mesterii” nostri o aplica la compartimentarile caselor de locuit se rezuma de cele mai multe ori la pereti cu cate o foaie de 12.5mm pe fiecare parte, si eventual cu vata minerala intre. Criteriul principal la construirea unui astfel de perete este costul cat mai mic al materialelor inglobate. Astfel realizat, este evident ca peretele nu va putea garanta o izolare fonica satisfacatoare. Solutiile au existat dintotdeauna; trebuie doar sa ne intoarcem la detaliile puse la dispozitie de catre producatorul sistemului. Am intalnit pereti de rigips, la compartimentarea peretilor dintre camerele unui hotel de 5*, credeti ca se auzea ceva din camera vecina? In prima poza, va propun un exemplu de realizare a unui perete de 15.5cm grosime pentru compartimentari interioare.
# Aparitia in timp a fisurilor la rosturile dintre placi. Da!, am vazut pereti de rigips crapati la rosturile dintre placi. Este dovada clara ca o tehnologie elementara nu a fost respectata. Placile de rigips sunt subtiate la zona de imbinare, pentru a permite amplasarea de-a lungul rostului de imbinare intre placi a benzii de fibra de sticla si apoi a chitului de rosturi, urmand ca finisajul sa iasa in cele din urma la fata cu placa.
# Nu se pot agata obiecte de perete. Exista o multime de sisteme de fixare care pot face fata cu succes la prinderea unor obiecte usoare sau de greutate medie. Intr-adevar pentru a monta mobilier sanitar (chiuvete, vase de WC) , corpuri de mobilier, console de televizor, este nevoie de profile metalice pozitionate in prealabil in care sa se realizeze fixarile.

MBC Construct Prest - RELAZZO

MBC Construct Prest - RELAZZO