ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

marți, iulie 22, 2014

Cat costa o casa la rosu







                          Costurile legate de manopera si materiale pentru construirea unei case reprezinta principalul aspect pe care il avem in vedere atunci cand ne alegem echipa de constructori. Diferentele de pret intre ofertanti sunt foarte mari si atunci evident ca ne punem intrebarea de unde aceste diferente, de ce unii ofera preturi foarte mici, iar altii preturi foarte mari.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa vedem ce anume intra in calcul pentru stabilirea costului unei case la rosu.
In primul rand, materialele. Presupunem ca vom executa o casa din cadre de beton armat si ziduri din caramida.
Materialele care intra intr-o astfel de constructie sunt:


  • betonul
  • armatura
  • cofrajele
  • materialele pentru hidroizolatii
  • pietrisul pentru ruperea capilaritatii apei
  • foliile PVC,
  • termoizolatiile din polistiren extrudat si polistiren expandat
  • caramida
  • mortarul
  • lemnul pentru sarpanta (capriori, popi, pane, clesti, astereala)
  • cuiele pentru (cofraje si pentru sarpanta)
  • diverse consumabile (panze de flex, cabluri, sarma pentru armatura)
Principala confuzie pe care o fac intentionat unele echipe de constructori, pentru a oferi preturi cat mai mici, este aceea ca pretul comunicat va contine doar costurile betonului, armaturii, caramizii si a manoperei, fara a mai lua in calcul toate celelalte materiale enumerate mai sus. Scopul este de a semna contractul de executie, dupa care vor incepe surprizele legate de cheltuieli.
O alta modalitate de reducere a costurilor la materiale (fiindca, in definitiv, aici se face marea diferenta dintre preturile constructorilor), este aceea de a nesocoti proiectul casei, explicandu-va ca inginerul a pus prea mult fier in casa si ca nu asa se face o casa, ca stiu ei mai bine ce spun fiindca au construit zeci de case la viata lor. De expresia "dar ce faceti aici, un buncar?" va veti lovi in mai toate discutiile pe care le veti avea cu constructorii. Astfel, oferindu-va un pret de, sa presupunem, 110eur/mp, conditionandu-va sa lucrati cu materialele lor, vor inlocui fierul de 16 cu cel de 14, pe cel de 14 cu fier de 12 etc.
Un alt aspect care contribuie la calculul pretului de construire este proximitatea echipei de constructori. Evident ca daca alegem o echipa locala, cat mai apropiata de obiectivul de executat, vom reduce cheltuielile legate de cazare si masa.
In concluzie, atunci cand cautam o echipa de constructori, trebuie sa luam in calcul toate aspectele de mai sus si trebuie sa ne gandim bine la ce inseamna un pret mic pentru o lucrare.
Cea mai buna modalitate de stabilire a pretului de constructie a casei este acela de a vi se intocmi un deviz bazat pe listele de cantitati si materiale furnizate de catre proiectant, la care sa se adauge si cheltuielile legate de consumabile, cuie, sarma de montaj si altele, care nu sunt deloc neglijabile.
Astfel, cel mai corect pret este cel stabilit in urma unui deviz si nu cel stabilit pe metru patrat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu