ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 28, 2014

Caramida, lemn, BCA, BCU, metal, boltari, chirpici, … Partea I

Caramida, lemn, BCA, BCU, metal, boltari, chirpici, … Partea I

Va provoc la o intrebare care ii framanta pe cei mai multi beneficiari: din ce material sa construiesc? Optiunile ar fi (in ordinea frecventei) urmatoarele: caramida, lemn, BCA, BCU, metal. Desigur, mai exista optiuni: pamant, lut, chirpici, boltari, … insa din ce in ce mai putin folosite.
Fier, Caramida, Piatra, Lemn, ...
Fier, Caramida, Piatra, Lemn, …
Cred ca optiunea pentru unul din aceste materiale este, intr-o mare masura, subiectiva.
Citind parerile expuse online de catre diversi constructori, beneficiari, comercianti, auzite de la altii sau experimentate de ei, ajungi sa fii foarte contrariat! Uneori poti citi informatii absolut contradictorii despre unele materiale! Lipsa unor specialisti care sa poata exprima digerabil rezultatul dintre tehnic si practic este evidenta.
In abordarea personala am tras cu ochiul la constructiile din jurul meu (zona de campie, rezidentiala). Constatare:
  • >70% sunt construite din caramida eficienta (asa numita Porotherm)
  • <10 arsa="" caramida="" li="" plina="" tiganeasca="">
  • <10 amvic="" li="" sistem="">
  • <10 autoclavizat="" bca="" celular="" eton="" li="">
  • <10 lemn="" li="">
Nu am vazut inca o casa construita din BCU (Beton Celular Usor) si nici cu structura metalica. De asemenea, nu am vazut constructie recenta din chirpici sau pamant. Am vazut cate ceva din boltari (mai ales subsoluri) dar mai sus, ca pereti ai unei case de locuit, se pare ca este una dintre cele mai nefericite alegeri.
Sa incepem cu dezavantajele sau legendele negative care circula despre aceste materiale (subliniez, sunt legende si povestiri, gradul de adevar al acestor afirmatii ramane de demonstrat):
Blocurile ceramice / Caramida eficienta (tip Porotherm)
  • daca este din cea mai ieftina, nu are muchiile drepte = se aliniaza greu, daca este prea coapta = foarte casanta, nu poti taia jumatati fara pierderi
  • de respectivele ziduri nu poti suspenda corpuri utilizand sisteme de prindere normale (se rupe usor, este nevoie de dibluri si holtzsuruburi foarte lungi)
BCA
  • se sfaramiteaza la umiditate
  • este toxic si emana radiatii
  • nu este portant
  • tencuiala nu se prinde la fel de usor ca pe caramida, necesita atentie, conditii si materiale suplimentare
  • este un izolator termic si fonic mai slab decat caramida eficienta
LEMN
  • daca nu este o esenta potrivita si daca nu este tratat corespunzator, poate fi usor atacat de carii si rozatoare (de fapt, aud ca mai toate casele de lemn il gazduiesc Mickey Mouse :)
  • in timp scartaie si nu izoleaza fonic precum betonul
  • riscul de incendiu este o provocare mult mai serioasa
  • intampini greutati sau subevaluari in cazul unei asigurari a constructiei datorita “riscului implicit al lemnului”
Avand in vedere faptul ca pentru mine doar primele doua variante mai sunt de actualitate,  incerc sa dezleg doar una dintre dileme: Caramida sau BCA?
Care ar fi termenii dilemei caramida vs. BCA?
  • Acum BCA-ul este putin mai scump decat caramida tip Porotherm cea mai ieftina: caramida eficienta, incepand cu 175 lei/mc, BCA incepand cu 190 lei/mc.
  • BCA-ul se lucreaza mai usor si cu consum mai redus de material – se foloseste adeziv in loc de mortar (desi am remarcat la prezentarile Porotherm o masinarie speciala care lasa foarte putin mortar intre blocurile ceramice)
  • BCA-ul lasa suprafete mai drepte decat caramida
  • BCA-ul este mai usor si nu incarca asa de mult constructia precum caramida
  • Ca si majoritatea tipurilor de caramida eficienta, BCA-ul nu confera portanta dar majoritatea caselor se proiecteaza pe structura in cadre, fara a se lua in calcul rezistenta peretilor
  • BCA-ul absoarbe umiditatea: pana la o limita este un lucru pozitiv (lipsa igrasiei) abundenta umiditatii il distruge.
  • Sunt putini cei care construiesc din BCA. De ce? Asa e trendul?

Costuri ridicate

Un subsol presupune redimensionarea structurii, plus lucrari de hidro si termo izolatii, betoane, armaturi, sapaturi, instalatii de incalzire, etc. La o casa cu etaj, cu suprafata construita de 150 mp, daca adaugam si un subsol de 30 mp e posibil sa avem surpriza unui cost suplimentar de minimum 5.000 pana la 15.000 de euro si chiar mai mult! In conditiile in care subsolul ajunge sa coste cat o garsoniera, sau chiar mai mult, poate ar merita sa ne gandim sa schimbam beciul cu altceva.

Hidroizolatia

Hidroizolatia subsolului trebuie sa fie foarte bine efectuata, altfel putem avea surprize chiar si in zone in care initial studiul geo nu arata surse de apa subterana in apropiere de suprafata solului. Costurile unei hidroizolatii poate ajunge la cateva mii sau chiar peste 10.000 de euro!

Termoizolatia

Daca dorim o casa moderna cu izolatie eficienta, costurile izolarii unui beci se dubleaza fata de costurile izolarii termice a unei fundatii normale, fara spatii la subsol.

Crama la subsol

Daca nu suntem deja posesorii unei colectii de vinuri vechi si scumpe pe care nu avem cum sa le pastram in conditii bune, cu siguranta ca o crama nu va fi decat un spatiu care va cere o investitie suplimentara de mobilier si care are toate sansele sa fie folosita foarte putin, de cateva ori pe an.

Probleme reale de sanatate

Orice subsol poate determina grave probleme de sanatate, datorita mucegaiului si a emanatiilor de gaze din sol. La noi, diferentele de temperatura intre anotimpuri sunt foarte mari, de aceea reactiile peretilor si structurii unui subsol sunt imprevizibile, chiar daca proiectarea si executia au fost realizate profesionist. Numai daca se realizeaza o hidroizolatie ca la piscina se pot elimina aceste efecte, dar aceasta implica niste costuri greu de suportat, uneori echivalente cu pretul casei construite deasupra!

Efecte datorate condensului

Un fenomen deja cunoscut: orice masina tinuta intr-un garaj cu subsol, va rugini total in cativa ani, mult mai repede decat daca e parcata afara sau intr-un garaj fara subsol!

Sugestii de inlocuire a subsolului:

- carport sau garaj la suprafata,
- crama construita ulterior langa bucatarie,
- beci sub o terasa exterioara deschisa,
- construirea unei cabane sau casute de lemn in gradina costa mult mai putin decat un beci, etc.
izolatie-pivnita