ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

miercuri, aprilie 04, 2012

Rolul Dirigintelui de santier

Dirigintele de santier este specialistul care lucreaza pentru viitorul proprietar, rolul sau fiind acela de a supraveghea desfasurarea santierului in cauza. Numit si om al beneficiarului, dirigintele de santier are dreptul sa ia orice decizie cu scopul de a se indeplini cerintele viitorului proprietar deoarece sarcina sa este aceea de a verifica firma de constructii in cauza si de a se asigura ca toate etapele de constructie sunt realizate corect.
Specialistul in cauza trebuie sa fie o persoana fizica autorizata sau un angajat al unei societati comerciale de profil, persoana calificata si autorizata de Inspectoratul de Stat in Constructii. In functie de gradul de dificultatea al unei constructii, in proiectul tehnic al viitoarei case, este specificat si gradul de autorizatie pe care trebuie sa il aibe un diriginte/inspector de santier.
Obligatiile dirigintelui de santier
- In primul si in primul rand, un inspector de santier trebuie sa verifice, inaintea inceperii lucrarii, daca exista autorizatiile de constructie si daca sunt gata. Rolul acestuia este acela de a asigura proprietarul de toate avizele necesare unei lucrari de constructii.
- Un alt aspect care intra in atributiile dirigintelui, este acela de a participa la licitatiile firmelor de constructii pentru obtinerea lucrarii in cauza, de a participa la contractul dintre beneficiar si firma in cauza, de a verifica claritatea clauzelor mentionate in contractul respectiv.
- Specialistul autorizat trebuie sa participe la ridicarea si finalizarea lucrarii. Acesta trebuie sa se asigure ca firma in cauza realizeaza imobilul dupa proiectul arhitectural, conform contractului semnat, al reglementarilor tehnice in vigoare.
- Acesta trebuie sa verifice daca persoanele implicate in constructie sunt calificate pentru munca pe care o realizeaza, totodata avand dreptul de a le interzice implicarea in cazul in care etapa respectiva nu este de competenta lor.
- Un alt rol este acela de a se asigura ca, in constructia in cauza, sunt folosite cantitatile exacte de materiale specificate in proiect.
- Dirigintele de santier trebuie sa verifice daca perioada de finalizare a unei etape coincide cu data mentionata in contractul semnat intre beneficiar si constructor. Dupa terminarea fiecarei etape, acesta trebuie sa semneze, impreuna cu constructorul, procesul verbal de receptie calitativa. In plus, acesta trebuie sa se asigure ca Inspetoratul de Stat in Constructii verifica finalizarea si calitatea fiecarei etape.
- Persoana platita de voi pentru a va supraveghea lucrarea trebuie sa verifice calitatea materialelor folosite si sa interzica utilizarea anumitor materiale care nu au certificat de calitate sau agrement tehnic.
- Acesta este indreptatit sa opreasca si sa demoleze lucrarea daca aceasta nu este realizat corespunzator proiectului sau daca arhitectul doreste utilizarea unor tehnici sau materiale noi.
- Dirigintele de santier trebuie sa mentina legatura, pe tot parcursul lucrarii, cu beneficiarul si cu proiectantul si sa anunte orice neclaritate aparuta si orice problema care poate pune in pericol sanatatea viitoarei constructii.
- In faza de receptia a lucrarilor, dirigintele de santier trebuie sa participe la intocmirea actelor de receptie, punand la dispozitia membrilor de comisia a receptiei documentatia si actele necesare, stranse pe parcursul desfasurarii lucrarii.
- Totalitatea platilor sunt efectuate de catre dirigintele de santier, acesta oferind chitante beneficiarului si cerand chitante de la firma de constructii in cauza.
- In cazul in care apar diverse probleme in perioada de garantie, acesta trebuie sa se asigure ca firma de constructii in cauza realizeaza reparatiile pe banii sai.
- Acesta trebuie sa ofere beneficiarului locuinta la cheie insotita de cartea tehnica a constructiei.
Cu alte cuvinte, daca doriti o constructie sanatoasa si sigura, este indicat sa faceti un efort financiar si sa angajati un diriginte de santier. Acesta va trebui sa verifice fiecare etapa a constructiei cu seriozitatea si exigenta voastra.

2 comentarii:

  1. Cu alte cuvinte, daca doriti o constructie sanatoasa si sigura, este indicat sa faceti un efort financiar si sa angajati un diriginte de santier

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Erceanu , cum de face ca blogul dumneavoastra seamana izbitor cu el meu? sa va cer taxa? :)

    RăspundețiȘtergere