Adancimea de fundare este distanta măsurată de la nivelul terenului (CT) până la partea cea mai de jos a fundatiei (talpa fundației).
Atunci când se stabilește adancimea de fundare se tine cont de:
- adancimea de inghet
- natura terenului de fundare
- nivelul apei subterane
- înălțimea minimă constructivă a fundatiei și condițiile tehnologice
- sarcinile exercitate de constructie asupra fundatiilor

Tabelul dupa care se stabilesc
adancimile de fundare, în funcție de natura terenului, de adancimea de
inghet și de nivelul apei subterane, conform NP112 din 2004 – Cod de
proiectare fundații:
Terenul
|
Hî
adâncimea
|
H
adâncimea apei
|
Adâncimea minimă de fundare (cm) |
|
Terenuri supuse
|
Terenuri ferite
|
|||
Roci stâncoase
|
oricare
|
oricare
|
30÷40
|
20
|
Pietrișuri curate,
nisipuri mari și
mijlocii curate
|
oricare
|
H≥2.00
|
Hî
|
40
|
H<2 .00="" p="">
2>
|
Hî+10
|
40
|
||
Pietris sau nisip
argilos, argila grasa
|
Hî≤70
|
H≥2.00
|
80
|
50
|
H<2 .00="" p="">
2>
|
90
|
50
|
||
Hî>70
|
H≥2.00
|
Hî+10
|
50
|
|
H<2 .00="" p="">
2>
|
Hî+20
|
50
|
||
Nisip fin prafos, praf argilos, argila
prafoasa si nisipoasa
|
Hî≤70
|
H≥2.50
|
80
|
50
|
H<2 .50="" p="">
2>
|
90
|
50
|
||
Hî>70
|
H≥2.50
|
Hî+10
|
50
|
|
H<2 .50="" p="">
2>
|
Hî+20
|
50
|
*Observație – Valorile indicate pentru cazul terenurilor ferite de îngheț se măsoară de la cota inferioară a pardoselii.
Talpa fundației trebuie să pătrundă cel puțin 20 cm în stratul natural bun de fundare sau în stratul de fundare îmbunătățit.
Pentru construcțiile fundate pe terenuri dificile
(pământuri sensibile la umezire, pământuri contractile, pământuri
lichefiabile etc.), adâncimea de fundare este indicată în reglementările
tehnice de referință specifice acestor cazuri.
Adancimea de inghet
Adancimea de inghet are valorile indicate în reglementarea tehnică de referință STAS 6054/77 și se pot determina după următoarea zonare:
Concluzii:
- adancimea de fundare ≠ adancimea de inghet
- valorile pentru adâncimea de îngheț diferă de la o zonă a țării la alta, de exemplu, în Timisoara adancimea de inghet este de 60-70 cm, în zona Bucurestiului este de 80-90 cm, pe când în Suceava ajunge la 100-110 cm. Dar acesta nu este singurul factor ce influențează adâncimea de fundare, așa că e bine să consultați un specialist în această privință.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu