ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 22, 2013

Ce sunt etrierii?

Ce sunt etrierii?

Etrierii sunt “ramele” evidențiate în poza alăturată, realizați în general din OB37, care împreună cu barele longitudinale formează carcasa de armatură pentru fundații, stâlpi, grinzi, centuri, sau alte elemente de beton armat.
Etrieri din ob37 in grindaEtrierii și barele longitudinale care formează carcasele de armatura sunt fasonate  din otel beton (OB37, PC52, etc.), după care sunt asamblate (în mod obișnuit prin legare cu sârmă).

Rolul etrierilor

Etrierii au un rol foarte important în rezistența elementelor de beton armat. Armarea cu etrieri se mai numește și armare transversala. Rolul armării transversale este preluarea eforturilor provenite din forța tăietoare sau din torsiune.
Analiza clădirilor cu structură din beton armat, care au suportat cutremure importante, a confirmat importanța armării cu etrieri a grinzilor și stâlpilor. La solicitările alterante, specifice cutremurului, armarea transversală îmbunătățește comportamentul stâlpilor și grinzilor. Astfel, elementele de beton sunt capabile sa aibă deformații mari fără să se rupă. Această proprietate se numește ductilitate, și este esențială pentru o bună comportare antiseismica.
Pe lângă rolul de armatură de rezistență, etrierii asigură poziția armăturilor longitudinale (barelor de armatură) în elementul de beton armat (stâlp, grindă, centură). Etrierii, împreună cu restul armaturilor, alcătuiesc o carcasă rigidă care trebuie să își mențină forma și poziția până la finalizarea turnării.

Reprezentarea și cotarea etrierilor în proiecte

În planșele de armare apar ca niște “rame” care au la capetele barei din care sunt formați, ciocuri. Indicația care se da în dreptul etrierilor conține marca, pasul și/sau tipul otelului și diametrul. Desenul trebuie să conțină și o schemă în care este prezentat fiecare tip de etrier desfășurat, cotându-se fiecare ramură a sa și ciocurile.

Confecționarea etrierilor

Fasonarea etrierilor se poate realiza manual sau cu mașini automate. Această din urmă metodă are mai multe avantaje, printre care: preț foarte bun, productivitate ridicată, reducerea pierderilor de material, respectarea cu precizie a cotelor din planurile de armare, posibilități de fasonare a barelor cu diametre mari (de până la Ø32). Mai multe informații legate de confecționarea etrierilor găsiți în articolul Fasonarea armaturilor din otel beton și montarea armaturilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu