ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

duminică, iulie 07, 2013

Cum sa iti construiesti casa

Cum sa iti construiesti casa

(de vorba cu bloggerii- astazi Alexandru Graur)

1) INTRODUCERE
Construcția sau cumpărarea unei case este o încercare foarte grea și cu responsabilitate extrem de mare. Este destul de ușor să greșești iar dacă o faci poți trage toată viața. Toți încearcă să profite de tine. Agentul imobiliar, constructorul, arhitectul, autoritățile încearcă să îți ia banii să te fure sau să își facă treaba de mântuială. Ne e nimeni dezinteresat care să te ajute.
Eu am căpătat experiență construind mai multe vile și funcționând doi ani ca și director comercial la Impact SA. Pot crede că le pot da un sfat bun celor care se aventurează în direcția construirii, recondiționării sau cumpărării unei vile.
Deoarece nu am timp să fac din asta o activitate din care să câștig bani voi pune la dispoziția tuturor celor interesați o serie de articole având teme precum alegerea variantei optime construcție sau cumpărare, alegerea terenului, a arhitectului și/sau arhitecturii, alegerea constructorului și tot așa până la corpurile de iluminat și a proiectului de iluminare sau de decorare a grădini.
Este un proiect de durata, un fel de carte, la care mă voi înhăma. Pentru a primi constant ultimele articole din acest ciclu cel mai bine este să vă abonați prin E-mail (sus stânga pe fiecare pagină).
2) CUMPAR SAU CONSTRUIESC
Alegerea între varianta comparări unei case și ce a construiri ei este extrem de importanta și de dificilă. Ca urmare trebuie tratată cu maximum de seriozitate.

Entuziasmul este un aliat extraordinar în tot ceea ce facem și poate principalul aliat atunci când construiești ceva, orice. Cu toate astea câte odată poate fi și un dușman. A te arunca cu capul înainte la construcția casei fără să gândești sau să planifici în detaliu, fără să consulți familia, fără să te sfătuiești cu cei care au mai trecut prin asta poate fi fatal. Entuziasmul este bun dar la fel de bune sunt și mintea limpede și clarviziunea.
Cumpăr sau construiesc este o decizie unde entuziasmul și planificarea atentă trebuie să se îmbine armonios.
Avantaje pentru varianta construcție:
  • Casa va fi mai aproape de dorințele și nevoile tale deoarece se proiectează și construiește sub supravegherea ta și cu acordul tău
  • Ști exact ce materiale și sisteme pui în ea și e mult mai greu să construiești o casa proastă spoita frumos
  • Ești probabil mai mândru de construcția propriei case decât de cumpărarea unei construite. O iubești probabil mai mult când este “copilul tău”.
Dezavantaje pentru varianta construcție:
  • Perioada de timp de la start și pana la mutarea efectiva este în medie de 2 ani
  • Muncitorii, sub contractorii, toți cei cu care lucrezi necesita supraveghere constanta acest fapt consumând extrem de mult timp.
  • Este foarte greu sa ști de la început suma finala pe care o vei plăti. Mereu exista suplimentari, îți vin idei, intervin lucruri neașteptate. Dacă bugetul este la limita cum se întâmplă de multe opri, vei avea mari probleme.
  • Foarte multe riscuri trebuie suportate direct de tine. Voi aborda acest capitol ulterior dar îți poți imagina că sunt mii de lucruri ce se pot întâmpla și pentru care este extrem de greu să găsești un vinovat sau să îți recuperezi prejudiciul de la el.
  • De cele mai multe ori nu te pricepi și cu toata buna intenție poți lua decizii foarte greșite și care să te coste foarte mult.
Probabil te gândești ca un avantaj pentru construcția casei este prețul total mai redus. În unele cazuri poate fi așa. Constructorii și dezvoltatorii din România obișnuiau să câștige 30-50% și deci este foarte mult loc pentru a construi o casă mai ieftină. Din păcate de cele mai multe ori nu este așa. Cei ce câștigau atât de mult aveau totul foarte bine pus la punct. Câștigau din cauză că muncitorii nu aveau cum să se facă că muncesc, nu aveau timpi morți, beneficiau de reduceri la costul materialelor datorita volumului lor de lucrări. Proiectele lor sunt standard și în general nu acceptă modificări. Sume uriașe se salvează prin standardizare și se pierd făcând și apoi stricând deoarece m-am răzgândit sau nu îmi place.
În consecință argumentul prețului trebuie cântărit cu atenție de la situație la situație. Dacă ești inginer constructor și ai mai ridicat o mulțime de case, atunci în mod sigur va fi mai ieftin să construiești decât să cumperi o casă. Dacă nu ai bătut în viata ta un cui este foarte probabil să te coste mai mult construcția decât cumpărarea casei chiar dacă consideri doar banii plătiți și nu și timpul investit.

(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu