ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

duminică, iulie 07, 2013

CUM SA ITI CONSTRUIESTI O CASA

(continuare partea aIIa)

Îți propun următoarele:
  1. Aloca o cantitate zdravănă de timp explorări a ceea ce îți dorești, ce ai nevoie și ce iți permiți. Probabil că îți dorești camere multe și înalte, ai nevoie de 3-4 camere și îți permiți două. Armonizează-ți dorința cu nevoie și cu putința așa cum îți voi explica într-un articol viitor.
  2. Făcând asta poți creea o schiță sau poți cere cuiva mai priceput să o facă. Cu aceasta schiță poți întreba de principiu 2-3 constructori cât te costa o astfel de casă. Nu îl alege pe cel mai ieftin și adaugă 30-50% la suma enunțată. Dacă îți permiți această sumă fără sa mori de foame ulterior și dacă costul nu este mai mare decât al unei case de cumpărat care să răspundă la cerințele tale poți trece la pasul următor.
  3. Acum ști în mare ce vrei. Cere-i unui arhitect bun o schiță. Nu costă foarte mult să îți facă niște partiuri și niște fațade. Aceste planuri nu trebuie sa fie nici prea generale pentru ca nu au nici o valoare dar nici prea detaliate pentru ca o sa dureze si coste prea mult.
  4. Cu aceste schite prezintă-te la 4-5 constructori de la care ai referințe și cere-le o cotație cât mai detaliată. Nu accepta o cotație de genul 500Euro/mp asa cum probabil era suficient la punctul 2. Solicită și asigură-te că primești o cotație de genul 12.894 cărămizi și 2.964.367 cuie …. și X ore de muncă pentru ridicat pereții și Y ore de munca pentru ….tot asa punct cu punct de la A la Z. Peste cotația lor mai adaugă 20-25% și vei ajunge să ști cam cât te va costa casa. Te rog nu uita valoarea terenului, taxele notariale, impozite, autorizații, avize, TVA, disciplina în construcții, branșamente utilități, etc, etc.
  5. Cu prețul și durata construcției aflate verifică oferta de pe piața caselor gata construite. Exista case care să corespundă cerințelor tale exprimate la punctul 1 și care să fie deja gata sau gata mai repede decât timpul necesar ție și care să coste la fel sau mai puțin decât prețul pe care l-ai obținut tu? Dacă da și poți verifica calitatea construcției și a materialelor, dacă locația este favorabilă atunci cred că trebuie să alegi această variantă. Numai tu poți hotărâ. Nu te grăbi. Consulta-te cu familia și cu prietenii, vei mai multe oferte, gândește-te bine și în 2-3 luni decide-te.
Concluzionând: După ce ști exact ce iți dorești trebuie să transpui dorințele tale în niște schițe și să obții un preț ferm și exact care să cuprindă absolut toate costurile, operațiunile și neprevazutele. Acel cost îl compari cu cel al unor case deja construite care corespund întocmai dorințelor tale și a căror calitate poate fi verificată. Dacă nu găsești ceea ce iți dorești sau nu este de calitate sau este mai scump atunci construiește-ți singur casă. Dacă nu atunci NU o fă. Chinul și riscul nu merită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu