ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 28, 2014

Costuri ridicate

Un subsol presupune redimensionarea structurii, plus lucrari de hidro si termo izolatii, betoane, armaturi, sapaturi, instalatii de incalzire, etc. La o casa cu etaj, cu suprafata construita de 150 mp, daca adaugam si un subsol de 30 mp e posibil sa avem surpriza unui cost suplimentar de minimum 5.000 pana la 15.000 de euro si chiar mai mult! In conditiile in care subsolul ajunge sa coste cat o garsoniera, sau chiar mai mult, poate ar merita sa ne gandim sa schimbam beciul cu altceva.

Hidroizolatia

Hidroizolatia subsolului trebuie sa fie foarte bine efectuata, altfel putem avea surprize chiar si in zone in care initial studiul geo nu arata surse de apa subterana in apropiere de suprafata solului. Costurile unei hidroizolatii poate ajunge la cateva mii sau chiar peste 10.000 de euro!

Termoizolatia

Daca dorim o casa moderna cu izolatie eficienta, costurile izolarii unui beci se dubleaza fata de costurile izolarii termice a unei fundatii normale, fara spatii la subsol.

Crama la subsol

Daca nu suntem deja posesorii unei colectii de vinuri vechi si scumpe pe care nu avem cum sa le pastram in conditii bune, cu siguranta ca o crama nu va fi decat un spatiu care va cere o investitie suplimentara de mobilier si care are toate sansele sa fie folosita foarte putin, de cateva ori pe an.

Probleme reale de sanatate

Orice subsol poate determina grave probleme de sanatate, datorita mucegaiului si a emanatiilor de gaze din sol. La noi, diferentele de temperatura intre anotimpuri sunt foarte mari, de aceea reactiile peretilor si structurii unui subsol sunt imprevizibile, chiar daca proiectarea si executia au fost realizate profesionist. Numai daca se realizeaza o hidroizolatie ca la piscina se pot elimina aceste efecte, dar aceasta implica niste costuri greu de suportat, uneori echivalente cu pretul casei construite deasupra!

Efecte datorate condensului

Un fenomen deja cunoscut: orice masina tinuta intr-un garaj cu subsol, va rugini total in cativa ani, mult mai repede decat daca e parcata afara sau intr-un garaj fara subsol!

Sugestii de inlocuire a subsolului:

- carport sau garaj la suprafata,
- crama construita ulterior langa bucatarie,
- beci sub o terasa exterioara deschisa,
- construirea unei cabane sau casute de lemn in gradina costa mult mai putin decat un beci, etc.
izolatie-pivnita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu