ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 28, 2014

Caramida, lemn, BCA, BCU, metal, boltari, chirpici, … Partea I

Caramida, lemn, BCA, BCU, metal, boltari, chirpici, … Partea I

Va provoc la o intrebare care ii framanta pe cei mai multi beneficiari: din ce material sa construiesc? Optiunile ar fi (in ordinea frecventei) urmatoarele: caramida, lemn, BCA, BCU, metal. Desigur, mai exista optiuni: pamant, lut, chirpici, boltari, … insa din ce in ce mai putin folosite.
Fier, Caramida, Piatra, Lemn, ...
Fier, Caramida, Piatra, Lemn, …
Cred ca optiunea pentru unul din aceste materiale este, intr-o mare masura, subiectiva.
Citind parerile expuse online de catre diversi constructori, beneficiari, comercianti, auzite de la altii sau experimentate de ei, ajungi sa fii foarte contrariat! Uneori poti citi informatii absolut contradictorii despre unele materiale! Lipsa unor specialisti care sa poata exprima digerabil rezultatul dintre tehnic si practic este evidenta.
In abordarea personala am tras cu ochiul la constructiile din jurul meu (zona de campie, rezidentiala). Constatare:
  • >70% sunt construite din caramida eficienta (asa numita Porotherm)
  • <10 arsa="" caramida="" li="" plina="" tiganeasca="">
  • <10 amvic="" li="" sistem="">
  • <10 autoclavizat="" bca="" celular="" eton="" li="">
  • <10 lemn="" li="">
Nu am vazut inca o casa construita din BCU (Beton Celular Usor) si nici cu structura metalica. De asemenea, nu am vazut constructie recenta din chirpici sau pamant. Am vazut cate ceva din boltari (mai ales subsoluri) dar mai sus, ca pereti ai unei case de locuit, se pare ca este una dintre cele mai nefericite alegeri.
Sa incepem cu dezavantajele sau legendele negative care circula despre aceste materiale (subliniez, sunt legende si povestiri, gradul de adevar al acestor afirmatii ramane de demonstrat):
Blocurile ceramice / Caramida eficienta (tip Porotherm)
  • daca este din cea mai ieftina, nu are muchiile drepte = se aliniaza greu, daca este prea coapta = foarte casanta, nu poti taia jumatati fara pierderi
  • de respectivele ziduri nu poti suspenda corpuri utilizand sisteme de prindere normale (se rupe usor, este nevoie de dibluri si holtzsuruburi foarte lungi)
BCA
  • se sfaramiteaza la umiditate
  • este toxic si emana radiatii
  • nu este portant
  • tencuiala nu se prinde la fel de usor ca pe caramida, necesita atentie, conditii si materiale suplimentare
  • este un izolator termic si fonic mai slab decat caramida eficienta
LEMN
  • daca nu este o esenta potrivita si daca nu este tratat corespunzator, poate fi usor atacat de carii si rozatoare (de fapt, aud ca mai toate casele de lemn il gazduiesc Mickey Mouse :)
  • in timp scartaie si nu izoleaza fonic precum betonul
  • riscul de incendiu este o provocare mult mai serioasa
  • intampini greutati sau subevaluari in cazul unei asigurari a constructiei datorita “riscului implicit al lemnului”
Avand in vedere faptul ca pentru mine doar primele doua variante mai sunt de actualitate,  incerc sa dezleg doar una dintre dileme: Caramida sau BCA?
Care ar fi termenii dilemei caramida vs. BCA?
  • Acum BCA-ul este putin mai scump decat caramida tip Porotherm cea mai ieftina: caramida eficienta, incepand cu 175 lei/mc, BCA incepand cu 190 lei/mc.
  • BCA-ul se lucreaza mai usor si cu consum mai redus de material – se foloseste adeziv in loc de mortar (desi am remarcat la prezentarile Porotherm o masinarie speciala care lasa foarte putin mortar intre blocurile ceramice)
  • BCA-ul lasa suprafete mai drepte decat caramida
  • BCA-ul este mai usor si nu incarca asa de mult constructia precum caramida
  • Ca si majoritatea tipurilor de caramida eficienta, BCA-ul nu confera portanta dar majoritatea caselor se proiecteaza pe structura in cadre, fara a se lua in calcul rezistenta peretilor
  • BCA-ul absoarbe umiditatea: pana la o limita este un lucru pozitiv (lipsa igrasiei) abundenta umiditatii il distruge.
  • Sunt putini cei care construiesc din BCA. De ce? Asa e trendul?

Un comentariu:

  1. ACUM SUNT ÎNCĂLCAT FINANCIAR, DUPĂ ÎNCĂRCĂTORUL L-AȚI DE LA LFDS. Aș dori să aduc acest lucru la cunoștința publicului despre modul în care am intrat în contact cu domnul Benjamin, după ce mi-am pierdut locul de muncă și mi s-a refuzat împrumutul de către banca mea și de alți instituție financiară datorită scorului meu de credit. Nu puteam să plătesc taxele copiilor mei. Eram în urmă cu facturi, pe cale să fiu aruncat din casă datorită incapacității mele de a-mi plăti chiria, a fost în această perioadă copiii mei au fost luați de la mine prin asistență maternă. Apoi mi-am propus să caut fonduri online, unde am pierdut 3.670 de dolari pe care i-am împrumutat de la prieteni, pe care i-am extras de două companii de împrumut online. Până când am citit despre: împrumut online (Lfdsloans@outlook.com) undeva pe internet, Totuși nu m-am convins din cauza prin ce am trecut până când o rudă de-a mea, care este cler, mi-a povestit și despre schema de împrumut în curs la un rata dobânzii foarte scăzută de 1,9%% și condiții de rambursare minunate, fără penalități pentru plata neplătită. Nu am de ales decât să-i contactez, pe care l-am făcut prin text + 1-989-394-3740, iar domnul Benjamin mi-a răspuns în aceeași zi. primiți o alertă de credit de 400.000,00 USD Suma împrumutului USD pe care am solicitat-o. Am utilizat împrumutul în mod eficient pentru a-mi plăti datoriile și pentru a începe o afacere, iar astăzi eu și copiii mei suntem atât de fericiți și împliniți. De asemenea, îi puteți contacta prin e-mail: (Lfdsloans@outlook.com) Linie de asistență WhatsApptext: + 1-989-394-3740 De ce fac asta? Fac acest lucru pentru a salva câțiva care au nevoie de un împrumut pentru a nu fi victima înșelătoriei de pe internet. Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, sunt Oleksander Artem din Horizon Park BC, Ucraina.

    RăspundețiȘtergere