ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

luni, martie 03, 2014

DEGIVRAREA ELECTRICA


Desi ne bucuram de peisajul complet alb, este nevoie sa luam anumite masuri pentru a trece mai usor de iarna, fara ca gerul si zapada abundenta sa ne strice planurile.

Vom aborda in acest articol subiectul degivrarii electrice cu cabluri. Concret este vorba, asa cum am amintit anterior, de niste cabluri rotunde sau plate de tipul cablurilor INTENC, comparatia fiind valida strict din punct de vedere vizual. In realitate, constructia interna si externa este facuta cu materiale speciale si tehnologii diferite in functie de producatorhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png. Toate acestea sunt necesare pentru ca produsul sa reziste la temperaturi extreme, radiatii UV si solicitari mecanice.

Poti folosi aceste sisteme pentru a preveni depunerea zapezii sau formarea poleiului pe caile de acces pietonale sau auto, pe aleile din jurul casei, pe pantele garajelor sau alte zone care necesita deszapezire. Zonele acoperisului din apropierea jgheaburilor, jgheaburile si burlanele pot fi protejate de inghet si formarea turturilor cu ajutorul acelorasi cabluri. Lichidele din conductele metalice sau PVC care traverseaza incaperi neincalzite sau sunt plasate in exterior pot ingheta si pot cauza spargerea acestora sau deteriorarea robinetilor si probleme in alimentarea cu apa sau intrarea in avarie a anumitor echipamente. Izolatia nu ne scapa de aceste probleme pentru ca, uneori, nu are ce izola; caldura trebuie sa existe pentru a putea fi izolata.

Din nou poti interveni cu cablul de degivrare. Aceste cabluri pot fi folosite si pentru un comfort sporit in locuinta, respectiv pentru incalzirea pardoselii. Sistemul nu produce zgomot, este eficient si fiabil, deoarece nu implica piese in miscare (pompe, fluide etc.).
Exista multi producatori, calitati diferite si aplicatii diverse, alegerea insa se face dupa urmatoarele criterii:
    • Domeniul de temperaturi in care estimam ca vom folosi sistemul – aici compensarea necesarului de caldura se face si prin multitudinea cablurilor dispuse pe o suprafata sau de-a lungul unui traseu sau prin alegerea unui cablu de putere mai mare. Puterea este data in Watt/metru, uzual se lucreaza cu puteri de 10, 20 sau 30W/m;
    • Unde folosim cablul – la exterior expus radiatiilor solare, ingropat sau in interior;
    • Capacitatea de alimentare a bransamentului care va alimenta sistemul – un sistem extins pe o suprafata mare atinge valori ale consumului de energie care necesita bransamente trifazate;
    • Bugetul alocat – trebuie sa ai in vedere ca, spre exemplu, daca pentru zona montana sunt necesare 3 conductoare paralele pentru degivrarea corecta a unui jgheab, nu vei face mare lucru daca din economie vei folosi un singur cablu incalzitor;
Un alt criteriu de impartire a acestor cabluri vizeaza capacitatea de a a-si modifica capacitatea de incalzire in functie de temperatura. Astfel, exista cabluri cu autoreglare si fara autoreglare. Cablul cu autoreglare se alimenteaza la tensiune cand este necesara functionarea lui fie manual, fie prin intermediul unei automatizari. Acest lucru se datoreaza unui material intern special ce isi creste capacitatea de incalzire cand temperatura scade si invers. Practic, intre doua conductoare exista un material a carui rezistenta scade odata cu temperatura.

Cablurile de incalzire fara autoreglare au nevoie neaparat de o automatizare care sa le porneasca un anumit interval de timp si doar atunci cand este nevoie in functie de temperatura si umiditate. Un cablu fara autoreglare lasat alimentat perioade mari de timp se deterioreaza usor.

Cei care comercializeaza aceste produse te vor ajuta sa gasesti solutia optima. Avand in vedere ca utilizarea acestor produse se face fie in exterior, fie in zone cu conducte si implica intotdeauna umezeala este necesar ca de instalare sa se ocupe numai un montator autorizat.

Toate avantajele de mai sus nu vin gratis; un sistem de degivrare este bine de luat in calcul la constructia casei, deoarece implementarea ulterioara creste si mai mult costurile. Pe langa cheltuielile cu echipamentul si montajul trebuie sa tii cont ca suprafetele de incalzit vor influenta direct proportional factura la energia electrica. Daca alegi aceste sisteme te sfatuim sa le folosesti strict unde se impune degivrarea, iar in restul curtii sa lasi zapada sa se depuna si sa creeze un frumos decor alb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu