ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

sâmbătă, august 15, 2009

CUM APLICAM TERMOSISTEMUL



LIPIREA PLACILOR DIN POLISTIREN

In cazul cladirilor vechi, care sunt tencuite se verifica tencuiala existenta pe toata suprafata. Acolo unde aceasta este deteriorata sau “suna a gol” se da jos tencuiala existenta si se repara peretele.
Asezarea placilor se va face de jos in sus, in randuri orizontale.
- Adeziv pe baza de ciment, nisip fin cuartos, rasini pentru pereti denivelati si drepti Adezivul se aplica pe perimetrul placii in lungimea canturilor si in 5 – 6 puncte pe restul suprafetei. Placa se fixeaza prin apasare usoara iar verticalitatea si planeitatea se obtin prin apasarea mai multor placi cu un dreptar de lemn sau metal, se verifica cu bolobocul.


Placile de polistiren se fixeaza cu acest adeziv prin aplicare directa, fara a mai necesita o fixare suplimentara cu dibluri si avand un randament mare.
Suprafetele ce urmeaza a fi lipite trebuie sa fie uscate, desprafuite. Adezivul se aplica pe polistiren cu ajutorul spatulei dozatoare. Lipirea polistirenului de zid trebuie facuta in maxim 15-20 minute de la depunerea adezivului, printr-o presare usoara. Fixarea se realizeaza imediat, iar uscarea adezivului devine completa dupa minim 24 ore, maxim 72 ore.

FIXAREA DIBLURILOR
Fixarea diblurilor cu rozeta se face numai dupa uscarea adezivului de lipire a placilor termoizolante (minim 24 ore de la aplicarea placilor termoizolante care urmeaza a fi fixate mecanic).

Montarea diblurilor presupune marcarea punctelor in care acestea urmeaza a fi fixate si amplasarea lor. Montarea se va face cu o masina rotopercutoare prevazuta cu un burghiu avand diametrul si lungimea necesare pentru ca mandrina sa produca pe suprafata placii termoizolante din polistiren o amprenta. Urmatorul pas este introducerea, in locasurile forate, a diblurilor. Dupa fixare, capul diblului trebuie sa ramana in planul placii din polistiren (pentru a nu deranja montarea stratului de protectie).

Sugestie montaj

APLICAREA MASEI DE SPACLU SI A PLASEI DIN FIBRA DE STICLA

Dupa 2 -3 zile de la prima operatie se trece la montarea plasei din fibra de sticla.
Pe placa de polistiren se intinde cu o gletiera un strat uniform de masa de spaclu. Plasa din fibra de sticla se aplica pe directie verticala prin apasare. Fasiile trebuie sa se suprapuna minim 10 cm.
Se aplica imediat al doilea strat de masa de spaclu si se netezeste pasta cu o gletiera metalica obtinandu-se o suprafata neteda si uniforma. Plasa trebuie sa fie acoperita in intregime.


MONTAREA COLTARILOR
Pe muchiile verticale ale casei (colturi) si pe muchiile ferestrelor (stanga, dreapta) se realizeaza o intarire locala cu un profil special de colt (coltar metalic cu plasa).
Pe zona plasei de armare, atat la coltar cat si la lacrimar, se aplica cu gletiera un strat de adeziv. Plasa se intinde pe mortarul adeziv iar suprafata respectiva se acopera astfel incat sa se realizeze inglobarea completa a plasei profilelor.

APLICAREA TENCUIELII DECORATIVE
Stratul de finisare (tencuiala decorativa sau vopsea lavabila) poate fi aplicat dupa 48 ore de la ultima operatie.
Se curata cu atentie suprafata de praf si murdarie. Prima operatie este aplicarea stratului de amorsa, necesar pentru ca stratul de finisaj sa faca o buna priza.
Tencuiala se intinde uniform cu gletiera. La tencuieli decorative trebuie evitata aplicarea pe suporturi expuse la soare sau foarte calde sau daca temperatura mediului ambiant sau a suportului este mai mare de 35 0. Tencuiala trebuie protejata de precipitatiile atmosferice in primele 2-3 zile de la aplicare. Se recomanda ca aplicarea produsului pe o suprafata sa nu fie facuta in etape diferite.
CONDITII DE LUCRU

- Temperatura de lucru pentru punerea in opera a termosistemului este de minim +5 0C si maxim +30 0C
- Suprafetele de lucru trebuie sa fie curate, uscate, nedeformabile si fixe.
- Nu se aplica pe suporturi inghetate sau in curs de inghet
- Se va proteja de soare si de curentii de aer in primele 8 ore dupa aplicare.
- Se recomanda ca toate uneltele si materialele necesare pentru montare sa fie pe santier, curatate si in conditie buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu