ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

luni, iunie 20, 2011

Cit te mai costa sa-ti construiesti o casa.

Preţurile pentru ridicarea unei locuinţe la cheie s-au diminuat cu 50-60% în ultimii trei ani. Cu toate acestea, nu sunt mulţi cei care apelează la o asemenea variantă.

În momentul de faţă, preţul de tranzacţionare pentru un apartament cu două camere, confort unu şi situat într-o zonă decentă a Capitalei, precum Titan, se ridică la aproximativ 55.000 de euro. Cam atât s-ar ridica însă şi costurile de construcţie a unei case la cheie, dotată cu finisaje de calitate medie şi incluzând în preţ şi terenul – cu condiţia ca acesta să fie localizat nu chiar în oraş, ci în apropierea acestuia. Firma Euroest Services, care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti şi împrejurimi, se ocupă de construcţia de case la un preţ de 300 de euro pe metru pătrat construit (la care se adaugă TVA). Asta înseamnă că, pentru o locuinţă cu o suprafaţă utilă de 100 de metri pătraţi (şi una construită de 115-125 de metri pătraţi, în funcţie de proiect), preţul total ar ajunge la circa 45.000 de euro (cu TVA inclus). Dacă eşti dispus să cumperi un teren într-una dintre comunele limitrofe ale Capitalei, unde preţurile pot ajunge şi la 20 de euro pe metru pătrat, poţi da pe un lot de 500 de metri pătraţi doar 10.000 de euro. Astfel, preţul total pe care ar trebui să-l plăteşti pentru o casă ar fi de aproximativ 55.000 de euro.

Scumpiri la materialele de construcţii
Paul Zaharia, administratorul firmei de construcţii PZ&GZ Construct, estimează că, de la izbucnirea crizei, preţurile de construcţie pentru o casă sau vilă s-au diminuat cu 50-60% în piaţa de profil, marja de scădere variind în funcţie de fiecare constructor şi politica de preţ practicată de acesta. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale nu sunt cu mult diferite – asta mai ales din cauza scumpirii materialelor de construcţie, în special a fierului.

În ciuda preţurilor semnificativ mai mici faţă de acum trei ani, nu foarte mulţi bucureşteni aleg varianta construcţiei unei case printr-o firmă specializată. Zaharia spune că anul trecut nu a fost un an foarte bun pentru businessul pe care îl administrează, dar că prin primăvara lui 2011 s-a simţit o uşoară revigorare a cererilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu