ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

luni, iunie 13, 2011

Despre tipirig si despre apa tare

ȚIPIRÍG2 s. n. Clorură de amoniu (folosită la cositorirea aramei, în soluția unor pile electrice și în diferite reacții chimice.



Acidul azotic, cunoscut și sub numele de acid nitric sau, popular, apă tare, este unul dintre cei mai tari acizi anorganici (minerali). Formula chimică este HNO3. El este totodata, în stare pură sau concentrat, și un oxidant foarte puternic.
Importanța economică

Acidul azotic este folosit în diferite subramuri ale industriei. Cele mai importante aplicații le are în industria îngrășămintelor, a explozivilor, a coloranților precum și în industria metalurgică. Astfel, este folosit pentru producerea diferitor azotați, folosiți ca îngrașământ. În urma nitrării sunt obținute nitroglicerina, nitroceluloza, acidul picric, precum și alte materiale explozive. Tot prin nitrare sunt produși și diferiti coloranți, sau precursori în sinteza coloranților. În industria metalurgică, acidul azotic este folosit la decaparea metalelor, adică a curățirii lor de oxizi metalici și altor impurități de suprafață. Este deasemenea folosit la fabricarea apei regale, una dintre puținele soluții care pot reacționa cu aurul, transformându-l în săruri solubile. Acidul azotic mai este folosit și în analiza chimică și sinteza de laborator, fiind unul dintre cei mai utilizați reactivi

Un comentariu: