ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, februarie 22, 2013

Ce tip de invelitoare folosim pentru acoperisul casei? Tigla ceramica vs. tigla de beton, tigla vs. tabla, sindrila bituminoasa? Cu siguranță, fiecare dintre cei care doresc să-și construiască o casă și-au pus această întrebare.

Fiecare tip de invelitoare are si avantaje si dezavantaje fata de celelalte. Depinde de fiecare sa aleaga.

Tigla ceramica

Acoperis cu invelitoare din tigla ceramicaAvantaje:
Tigla ceramica are un caracter traditional, fiind printre cele mai vechi materiale folosite la acoperirea caselor.

Tigla ceramica a demonstrat ca este un tip de învelitoare extrem de durabil.  In functie si de producător, sunt tigle in perfecta stare cu vârsta de peste 50 ani (tigla marca Leu, produsa la Jimbolia). De altfel, sunt producatori care acorda o garantie de peste 30 ani (TONDACH) sau chiar 50 ani (Creaton).
Un acoperiș din tigla asigura un confort foarte bun pentru spațiul amenajat imediat sub el, datorita ventilației, caracteristicilor termice și amortizării fonice (nu se aud picăturile de apa când lovesc acoperișul în timpul ploilor). Fără îndoială este cel mai potrivit tip de învelitoare pentru locuințele cu mansardă.
Tigla ceramica poate fi si smălțuită, în această situație având un aspect lucios, și o durabilitate sporită. În plus, smaltul poate avea diferite culori.
Fiind o invelitoare formata din multe elemente de dimensiuni mici, este posibila acoperirea unor forme complexe. Mai ales prin utilizarea tiglelor solzi, se pot acoperi suprafete conice, sau acoperisuri cu forma curba, etc.
In cazul unor infiltratii de apa, motivul cel mai probabil este o tigla sparta, care se poate identifica si inlocui relativ usor
Dezavantaje:
Este o invelitoare grea, in mod normal intre 35-65kg/mp, necesitand o structura de lemn a acoperisului dimensionata in consecinta. Totusi daca tinem cont ca incarcarea cu zapada pentru Romania este minim 150kg/mp, aportul adus de greutatea invrlitorii cu tigla ceramica in incarcarile totale pe acoperis nu este determinant.
Acoperisul din tigla metalica nu este cel mai ieftin. Montajul se realizeaza mai complicat decat in cazul altor invelitori, structura de sustinere a tiglelor trebuie sa fie riguros realizata si consumul de manopera pentru montajul efectiv al tiglelor este  mare (între 6 si 10 EURO/mp).

Tigla de beton

Avantaje:
Se pot enumera aceleasi caracteristici pe care le-am spus si despre tigla ceramica. Totusi, aspectul nu este la fel de placut ca la tigla ceramica.
Invelitoare din tigle de betonTigla de beton poate fi colorata, pigmentul se pune in masa de beton iar paleta de culori este foarte variata.
Dezavantaje:
Aceleasi ca si in cazul tiglei ceramice, cu mentiunea ca tigla de beton este ceva mai grea. Alt dezavantaj observat in timp este faptul ca tiglele de beton se pot decolora (isi pot pierde pigmentul) datorita factorilor de mediu.

Tigla metalica (tabla ondulata)

Invelitoare cu tigla metalica - tabla tip tiglaAvantaje:
Se montează relativ ușor și este o soluție foarte versatilă, cu care se pot realiza și suprafețe cilindrice (cu generatoarea cilindrului în lungul onduleurilor).  Structura de susținere pentru acest tip de învelitoare este mai simplu de realizat decât cea pentru tigla.
Montajul se realizează rapid, producătorii de renume având sisteme complete de rezolvare a detaliilor caracteristice ale unui acoperiș de tip șarpantă – rezolvare jgheaburi, coamă, aerisiri, străpungeri, diverse accesorii.
Tigla metalica este ușoară, încărcarea adusa de panourile efective de invelitoare este mai mică de 10kg/mp (comparativ cu tigla care reprezinta cca 30-40kg/mp)
Tigla metalica cu acoperire de piatra - roca vulcanicaExista producători (Gerard) care acoperă suprafața exterioară a panourilor cu un strat de nisip cuarțos (provenit din rocă vulcanică) care este ulterior vopsit, aspectul final fiind mult mai plăcut decât în cazul finisării cu vopsea lucioasă. De asemenea aceasta acoperire oferă și proprietăți de amortizare sonoră mai bună.
În funcție de producător, foile de tablă pot fi foarte bine protejate anti-coroziv. Astfel, durabilitatea panourilor de țiglă este mare, unii porducători oferind 15 ani garanție.
Acoperisurile cu panouri din tigla de tabla formeaza imediat sub invelitoare un strat de ventiatie dinspre streasina spre coama, care este benefic spatiilor de locuit amenajate imediat sub acoperis (mansarda)
Dezavantaje
Amortizarea fonica si  caracteristicile termice sunt inferioare învelitorii din țiglă.
Din punct de estetic, se situeaza in inferioritate fata de tigla clasica, aspectul fiind practic o imitatie a acesteia.

Sindrila bituminoasa

Invelitoare cu sindrila bituminoasaAvantaje:
Se montează foarte ușor, se poate practic înveli orice formă de acoperiș, singura condiție fiind să existe o astereală continuă montată.
Nu este nevoie de elemente speciale pentru rezolvarea coamelor, doliilor, marginilor de acoperiș. Toate acestea conduc la mai puțină bătaie de cap din punct de vedere logistic și la costuri mai mici.
Poate fi considerata o soluție relativ ieftina de rezolvare a învelitorii.
Dezavantaje
Nu asigura strat de ventilație liberă între învelitoare și astereală, și este ușor inflamabil.

Placi rigide ondulate (din fibre impregnate cu bitum, poliester, etc.)

OndulinaAvantaje:
Se montează foarte ușor, pot fi curbate în lungul cutelor.
Asemeni șindrilei bituminoase pot fi considerate o soluție ieftina de acoperire.
Asigura un strat de ventilație datorita onduleurilor, permițând o circulație liberă a aerului între astereală și plăcile de învelitoare.
Dezavantaje:
Aspect anost, nu foarte potrivit pentru domeniul rezidențial.

Sisteme tradiționale, cu utilizare restrânsă

In anumite situatii este necesara utilizarea unor invelitori mai speciale, care sa puna in valoare aspectul traditional al unor cladiri sau pur si simplu o viziune arhitecturala mai neconventionala. De exemplu, cum poate sa arate cel mai bine o pensiune in Delta Dunarii, pe malul apei, decat cu invelitoare de stuf.

Acoperisul din stuf

Acoperis stufDaca este bine executat, asigura un confort remarcabil. Acoperisul de stuf ofera in plus o buna izolare termica si permite in acelasi timp trasferul de vapori din interior spre exterior. Un acoperis din stuf se poate modela in orice forma, si permite realizarea de suprafete curbe. Folosit in In timp straturile suberioare de stuff care sunt mai expuse la intemperii se degradeaza si trebuie inlocuite. Din pacate mesterii care sunt capabili sa faca acoperisuri din stuf sunt din ce in ce mai greu de gasit.

Acoperisul cu invelitoare din sita sau sindrila

Acoperis sindrila lemnTrebuie sa aiba pante mari, atat pentru a facilita eliminarea apei, cat si pentru a reduce incarcarea cu zapada. Din pacate lemnul de rasinoase, folosit la noi (molid) este putin rezistent in timp si trebuie protejat suplimentar pentru a obtine o invelitoare cat de cat durabila. Pentru bugete mai mai exista solutii foarte durabile si estetice, cum ar fi sindrila din lemn de cedru,  sau alte esente bogate in rasini care nu putrezesc in timp.

Un comentariu:

  1. SC OLINT COM SRL este o companie cu o experienţă de peste 10 ani în mediul de afaceri, având ca principal domeniu de activitate comercializarea materialelor pentru construcţii şi amenajări in special tabla acoperis la cele mai bune preturi din tara.
    http://www.rufster.ro

    RăspundețiȘtergere