ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, martie 09, 2012

Cum se construieste un acoperis din stuf

Stuful este unul din putinele materiale traditionale care au reinceput sa fie folosite in domeniul constructiilor.

Se pare ca atributele sale sunt din nou apreciate asa cum se cuvine si, in consecinta, din ce in ce mai multi proprietari iau in calcul folosirea lui ca invelitoare pentru acoperisuri.

Montajul stufului este un mestesug traditional si, ca multe alte mestesuguri, a ajuns sa fie cunoscut de un numar foarte mic de mesteri. Daca va decideti sa folositi stuful, sfatul nostru este ca mai intai sa gasiti un maistru cu recomandari bune, deoarece calitatea montajului decide durata de viata a acoperisului (care poate sa fie intre 30 - 60 ani).

Deoarece recoltatul stufului se face iarna, iar montajul primavara si vara, un alt sfat de care trebuie sa tineti cont este sa planificati lucrarea cu un an inainte. Acest lucru va va permite sa achizitionati stuful in cele mai favorabile conditii referitoare la calitate si pret. Achizitionat in timpul iernii, direct de la taietori, pretul este de 2 lei/maldar, in timp ce in afara sezonului de recoltat pretul ajunge la 4-5 lei/ maldar. Snopii legati de taietorii din zonele stuficole sunt substantiali mai mari decat cei comercializati de intermediari sau firme.

La montaj se folosesc doua tipuri de stuf: la baza, paie groase, iar straturile superioare sunt realizate din paie subtiri (calitatea cea mai buna o are stuful recoltat din zonele salmastre). De aceea trebuie sa aveti in vedere sa achizitionati ambele tipuri de stuf in proportie corespunzatoare.
Motive pentru care sa alegem stuful?
- este ecologic;
- este un excelent termoizolant;
- nu costa mai mult decat alte invelitori;
- are o durata de viata mare;
- design placut.

Etape de lucru

1.Construirea sarpantei
Sarpanta trebuie sa respecte doua conditii esentiale pentru montajul stufului: sa fie suficient de rezistenta si sa aiba un unghi care sa faciliteze scurgerea apei.

2.Montajul schelei
Grinzile din lemn se monteaza in plan vertical din metru in metru. Pe acestea se pozitioneaza scanduri. Latimea lor trebuie aleasa cu grija, deoarece ea va da grosimea stratului de stuf. Dupa stabilirea pozitiei, scadurile sunt fixate in cuie.

3.Pozitionarea maldarelor
Primul strat de stuf (cu pai gros) se asaza pe sarpanta. Maldarele se pozitioneaza cu baza pe scandura montata anterior. Peste acest strat se asaza un al doilea strat cu paiul subtire.

4.Fixarea maldarelor
Maldarele sunt fixate cu o rigla din lemn care se leaga de structura sarpantei de dedesubt in asa fel incat stuful sa fie presat. Legaturile gramezilor se desfac, iar stratul de stuf se niveleaza.

5.Batutul stufului
Cu ajutorul unei unelte speciale numite "pieptene", stuful este batut de la baza spre varf. Tehnica presupune obtinerea unui strat uniform pana la rigla de lemn.

6.Cusutul stufului
Dupa ce stratul a fost uniformizat, este cusut de o grinda a sarpantei cu sarma galvanizata cu grosimea de 1,4 mm. Pentru cusut, sunt necesare doua persoane care folosesc o tija metalica prevazuta in varf cu un orificiu.

7.Montajul stratului 2
Intreaga operatie se repeta, luandu-se drept baza rigla din lemn cu care a fost fixat primul rand de maldare. In functie de lungimea sarpantei se stabileste si numarul de randuri (in cazul de fata au fost montate patru randuri).

8.Montajul pe coama
Snopurile de stuf legate cu sarma de grinda coamei sunt asezate longitudinal pe coama casei. Peste acestea se realizeaza o impletitura din manunchiuri de stuf. Stuful folosit la impletit se uda cu 24 h inainte pentru a deveni flexibil.

9.Fixarea coamei
Impletitura de pe coama este fixata de structura acoperisului cu o rigla din lemn care se leaga cu sarma . La final, riglele folosite la montaj sunt indepartate, iar intreaga suprafata a acoperisului este finisata in asa fel incat sa devina plana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu