ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, martie 09, 2012

Priza de pamant(partea aIIa)

Cum se face.
Raspuns:
1. Se alege o zona de sol propice obtinerii unei rezistente de impamantare scazute care sa conduca la utilizarea unui numar minim de electrozi care se introduc in sol circa 70-80% din lungime.
2. Pentru obtinerea unei prize de circa 4Ohmi se introduc electrozi in pamant asa cum am mentionat mai sus si se unesc (recomandat prin sudura) cu o platbanda care va merge direct in tabloul principal de distributie al casei (la conductorul PE care poate fi unit de conductorul neutru).
3. Pentru calculul numarului de electrozi nu este o formula bine stabilita deoarece rezistenta ohmica (electrod-sol) pe care o asigura acesta depinde foarte mult de tipul solului si modul de executie (cat de bine a fost batatorit pamantul in jurul sau). Pentru inceput iti propun sa alegi o zona din curte "agricola" unde ai sa bati si ai sa batatoresti pamantul bine in jurul primului electrod iar apoi o sa-i masori rezistenta ohmica electrod-sol (care de obicei nu va depasi 30-40 Ohmi). Metoda de masura o gasesti in Manualul pentru autorizarea electricienilor instalatori la pagina 192, editia 1995.
Daca valoarea ohmica a prizei de pamant realizata initial cu primul electrod de care vorbeam este sa zicem circa 32 Ohmi, pentru a obtine o priza de pamant de 16 OHmi ne mai trebuie unul, daca o vrem de 4 OHmi ne mai trebuie inca 2 electrozi etc (deci in total 4 pana acum).
OBS.Deoarece exista posibilitatea ca sa nu obtinem aceasi valoare de 32 OHmi pentru fiecare electrod, din experienta, iti recomand sa mai pui 2 electrozi obtinand in acest fel un rezultat sigur de cel mult 4-5 Ohmi a prizei de pamant.

IN GENERAL, CAM ASTA E CU EXECUTIA PRIZELOR DE PAMANT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu