ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, martie 09, 2012

Cum se realizeaza o pergola

Pasul urmator alegerii si efectuarii schitei pergolei este acela de a alege materialele. In mod normal pergolele sunt realizate din lemn sau fier; cele din lemn sunt cele mai usor de construit si se armonizeaza perfect in gradini. Poti alege intre lemnul de castan, pin sau multistrat; nu uita insa ca indiferent de tipul lemnului ales, acesta trebuie tratat o data pe an.
Alegerea acoperisului. Poti acoperi pergola cu placi de lemn peste care sa pui tigla. Daca, in schimbi, doresti o structura mai usoara, poti folosi placi de polimer de plastic ori poti opta pentru o perdea ( de exterior) pe care o vei demonta pe perioada iernii sau, pentru un acoperis mai natural, poti folosi stuf.
Fixarea pergolei. O buna prindere a pergolei care dureaza timp indelungat este fixarea fiecarui picior al pergolei intr-o sapatura de 60 cm adancime cu ceva pietris pe fundul acesteia. Deci in aceste sapaturi se introduc, pe rand pilonii, si dupa ce s-a verificat perpendicularitatea si nivelul pergolei, se inchide groapa cu ciment. O alta solutie este aceea de a cumpara picheti din magazinele de bricolaj care trebuiesc fixati in pamant: in acest caz piciorul pergolei trebuie introdus in centrul pichetilor si prins cu suruburi. O alta alternativa este aceea de a fixa pe pamant placi de metal de care sa prinzi pilonii pergolei, cu suruburi.
Stabilirea dimensiunii pergolei. De obicei dimensiunile unei pergole variaza de la 2 x 2 metri la 3 x 4 metri. Pentru a determina dimensiunea unei pergole este suficient sa calculezi spatiul pe care-l ai la dispozitie si sa decizi cat de amplu vrei sa fie acoperisul; in comert gasesti seturi de diferite marimi. Nu poti folosi seturile deja gata? Atunci chiama un tamplar: in acest caz trebuie sa faci un desen detaliat al pergolei tale cu masurile pe care intentionezi sa le obtii.
Instrumentele de folosit: metru, ciocan, suruburi, cuie, surubelnite sau mai bine o surubelnita electrica cu diferite capete, burghiu cu diverse capete, de diferite grosimi si lungimi, patent, cleste de dulgher, creion, echer de dulgher, poloboc, fir de plumb si fierastrau alternativ.
Montarea pergolei: fixeaza pilonii in pamant si realizeaza apoi scheletul acoperisului prin combinarea a doi stalpi lungi si doi mai scurti; dispune-i pe orizontal pe toti ceilalti. Acopera scheletul acoperisului cu materialul ales. Pentru a obtine un rezultat mai bun poti pregati un plan de baza, inainte de a fixa pilonii pergolei in pamant. Cel mai simplu mod este acela de a utiliza caramizi de beton de 5 cm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu