ing.Dan Erceanu

ing.Dan Erceanu

vineri, martie 09, 2012

Cum sa construieste i impamantare ca la carte

Priza de impamintare are rolul de a prelua in caz de accident tensiunea periculoasa si de a cobori nivelul acesteia sub pragul de electrocutare. Nivelul maxim pentru un curent electric admis pentru corpul uman la limita electrocutarii este de aproximativ 25-30 mA, ceea ce se poate produce in conditii normale daca tensiunea aplicata depaseste valoarea de 24 Vca. O priza de pamant trebuie sa aiba o rezistenta masurata de maxim 4 Ohmi pentru instalatii la care curentul maxim de scurtcircuit este de 6A. Daca limitarea se face prin sigurante la o alta valoare trebuie sa asiguram o rezistenta maxima in asa fel incat sa nu depasim in caz de scurtcircuit valoarea de 24Vca.

R=U/I =24/I unde I=curentul maxim prin instalatie.

O impamantare se poate face astfel: se bat in pamant 3 tevi galvanizate de min 25-30 mm diametru, in lungime fiecare de aproximativ 2 metri, la o distanta intre ele de 0,6 - 2 metri. Se sudeaza electric intre ele cu o platbanda tot galvanizata (cu sectiunea de minim 100 mm patrati), iar sudurile este bine a se proteja cu un strat de smoala. Un capat al platbandei va fi scos la suprafata, protejat intr-o doza de legatura (sau piesa de separatie, unde se vor face si viitoarele masuratori periodice de verificare) de unde va pleca, printr-o legatura cu contact ferm, conductorul de protectie spre tabloul de distributie.

6 comentarii:

  1. ff bine scurt pe inteles si direct la subiect Multumim

    RăspundețiȘtergere
  2. cum se masoara rezistenta de 4oh. Am inteles (nu stiu sigur) ca aceasta se poate obtine prin reglarea adancimii celor 3 bare, dar totusi cum se masoara si cu ce?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa pur si simplu Bati in pământ trei țevi si gata ha ha ha . Dar măsurătorile care se fac la baza solului nu luați in calcul .

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Distanta intre țăruși trebuie sa fie de 3 ori lungimea tarusului!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru cei interesati vedeti aici un videoclip cu detalii despre cum se realizeaza: https://youtu.be/dj-PwQzlEsQ

    RăspundețiȘtergere